I Norge er vi vant til å bygge i tre, men det finnes også mange andre alternativer. Ett av dem er PVC, som blant annet blir brukt i vinduer, terrassebord, gjerder, levegger og gjerder. Hvis du er ute etter produkter som holder lenge uten å legge inn noe særlig vedlikehold, kan det være gode grunner til å se nærmere på dette materialet.
PVC er en såkalt termoplast som inneholder nesten 60 prosent klor utvunnet fra salt. De øvrige bestanddelene er olje og naturgass. Det vil si at andelen fossilt råstoff er mindre enn for mange andre plastmaterialer. At det er en termoplast vil si at materialet blir mykt og formbart når det varmes opp, men stivner når det kjøles ned. Det betyr at materialet kan formes på mange måter, men også at PVC kan gjenbrukes til å lage nye produkter. Dermed er mulig å lage lukkede kretsløp der materialet brukes om og om igjen, noe som er et pluss for miljøet. I Europa resirkuleres det omtrent 600 000 tonn PVC hvert eneste år.
Det er ellers verdt å vite at PVC er et av plastmaterialene det har blitt forsket mest på, og det har allerede vært i bruk i over 50 år. Dette er altså et velkjent og godt utprøvd materiale.
Holder lenge uten å måtte vedlikeholdes
En av de største fordelene med PVC er at det tåler det norske klimaet uten å falme, gulne eller sprekke opp over tid – og uten at du trenger å gjøre noe som helst vedlikehold ut over å vaske. Vaskingen er først og fremst et spørsmål om utseende og er ikke en forutsetning for holdbarheten.
Det er imidlertid viktig å skille mellom ulike typer PVC. Den typen du finner i rimelige hagemøbler og liknende, kan ikke sammenliknes med det som brukes i byggevarer som vinduer, gjerder og terrassebord. Har du opplevd falmede og gulnede hagemøbler i PVC, må du med andre ord ikke bruke disse erfaringene som grunnlag for å bestemme om du skal investere i eksempelvis PVC-vinduer. I produkter som vinduer, terrassebord og gjerder brukes hard PVC, som ikke er tilsatt myknere. Det gir stor mekanisk styrke og stivhet, god bestandighet mot kjemikalier og god bestandighet mot påkjenninger fra været.
Brannhemmende egenskaper
Da PVC består av nesten 60 prosent salt, har det også gode egenskaper med tanke på brann. For det første er det i seg selv vanskelig å antenne materialet og for det andre er det naturlig selvslukkende. Om det skulle tar fyr, slukker det dessuten så snart varmekilden fjernes. PVC er med andre ord naturlig selvslukkende og vil dermed ikke bidra til at en brann eskalerer eller sprer seg.
Røykgassene som slippes ut under forbrenning er heller ikke noe farligere enn røykgasser fra andre vanlige byggematerialer.